tiistai 29. huhtikuuta 2014

Tuula Karjalainen : Tove Jansson, tee työtä ja rakasta

Sain tämän teoksen joululahjaksi,mutta luin sen vasta jokunen viikko sitten. Nopeasti luinkin, 300 sivua muutamassa tunnissa. 
Vaikea lähteä erittelemään kirjaa ja sen kohdetta erillään toisistaan. Ensinnä hyökyy mieleen kaikki,mitä Tove Jansson on merkinnyt minulle muuten. Sarjakuvat, novellit,kuvakirjat ja muumihahmot sekä animaatiot lasten kautta. Kirja on arvokas jo sikälikin,että se on ensimmäinen Tove Janssonin elämänkerta suomeksi. Oli jo aikakin!
Mielikuvani Tove Janssonista oli itsestään selvä. Hän oli itsestään selvästi taitava sekä kirjallisesti että kuvataiteen puolelta. Hän oli karismaattinen rauhallisella, ilmeisellä tavalla. Hänen parisuhteensa oli myös ilmeinen. Jossain vaiheessa,kun luin Tove janssonin elävän naisen kanssa, tieto ei herättänyt minussa mitään tunteita. Sekin oli itsestään selvää?
Kirja kertoo lapsuudesta, perheestä, tuskittelusta rakkauselämässä ja kamppailusta taidemaailmassa "aina vääränlaisena." Menestyskin oli väärää, väärällä välineellä ja väärällä alueella.Niinkö se menee? Taiteen yleisö rakastaa taiteen tuloksia, taiteilija itse näkee enimmäkseen puutteet.
Toisen maailmansodan aikaan Tove Jansson oli nuori nainen,joka oli kuitenkin jo säännöllisesti julkaiseva pilapiirtäjä. Hän otti rohkeasti kantaa myös Suomen silloisiin liittolaisiin.
Kirja on esineenä miellyttävä. Tämä jää minun aarteekseni.
Ps. en malta olla lisäämättä Tove Janssonista kuvia. Osa on kirjassakin ja osasta on Putinki oyn julkaisemia postikortteja myynnissä ainakin Suomalaisessa kirjakaupassa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti