torstai 2. tammikuuta 2014

Joulun lukemiset tähän mennessä

Aikaisemmin mainitsemani väsymys aiheutti tietyn lukulukon viime vuodelle. Luin kyllä uutuuksiakin ja minulle uusia kirjoja,mutta enimmäkseen turvauduin vanhoihin tuttuihin. 
Joululoman aloitin Loimaan kirjastosta,jossa syliin löytyi kymmenisen kirjaa. Käyn neljässä, viidessä kirjastossa. Eroja on kyllä esillepanossa, tunnelmassa ja palveluissakin. Loimaan pääkirjasto ja Mellilän pieni ihanuus ovat suosikkejani. Kirjat osataan laittaa houkuttelevasti esille,jopa joulunpunainen oli teemana. Siitä kirjakarusellista löytyikin Jörn Donnerin "Mammutti".


 Sanna Eeva , syntynyt 1986 http://www.hamewiki.fi/wiki/Sanna_Eeva oli minulle ihan uusi tuttavuus."Olot" on ilmestynyt 2012 Kariston kustantamana,mutta enpä huomannut silloin. Kirjan sisäkansi esittelee kolme päähenkilöä seuraavasti: " Ellu on Volvokuski, vaimo, äiti,tytär.Elsa on isoäiti,äiti,nainen.Emilia on lapsi." Minulle tämä kirja kertoo kohtaamattomuudesta eri sukupolvien välillä ja siitä seuraavasta pahoinvoinnista,joka ulottuu kaikille elämän osaaluieille. Elsalla on salaisuus ja syvä epätieto tytärtään kohtaan. Ellu pyrkii toimimaan oikein kulissien rakentamisessa, rakastaa tytärtään,mutta ei ymmärrä tätä ja välillä tytär tipahtaa mielestäkin. Emilia on lapsialien, kummajainen niin kotona kuin koulussa. Sydäntä viiltävä. Tämä teos sopisi hyvin dramatisoitavaksi vaikka tvelokuvaksi.

Jarkko Tontti, syntynyt 1971, oli minulle myös uusi tuttavuus. "Lento" ilmestyi 2013 Otavalta. Kirja esittelee kokoelman ihmisiä,jotka jäävät tyypittelyn asteelle,kuten päähenkilö professori Tiitus Toiviainen, paskiainen parhaasta päästä. Hän on matkalla Japaniin kongressiin,kun maata uhkaavan asteroidin lähestyminen sekoittaakin kuviot. Toiviaista kiinnostaa vähintään yhtä paljon seksi kuin ihmiskunnan tuho. Viihteeellinen, keskeneräinenkin.
 Raija-Sinikka Rantala, syntynyt 1947, on ennestään tuttu. "Miekkatanssi", 2012 Like, kertoo rakkaus- ja hyväksikäyttötarinan. Anna ja Asko rakastuvat, entinen saa mennä. Meneekin,mutta menee myös tulevaisuus. Ainakin taloudellinen ja urallinen. Helppolukuinen ja mielenkiintoinen kuvaus suistumisesta hyväksikäyttöön ja siinä rimpuilemisessa.


 Joulupukki toi Tuula-Liina Variksen ,syntynyt 1942, uusimman kirjan "Että tuntisin eläväni". Se oli mieluinen yllätys. Pitkään aikaan en muista lukeneeni uusia novelleja. Tässä kahdeksan novellin kokoelmassa aikajana kulkee 1920-luvulta nykypäivään. Varis on yksi mielikirjailijoistani. Hän saa tekstin kulkemaan vaivattomasti,mutta niin,että pääsen siihen maailmaan. Ensimmäinen novelli varsinkin jäi pyörimään ajatuksiin ja oloon.

1 kommentti: