Tuulikki Ijäksen romaaneihin olen törmännyt joskus 70-80-luvun taitteessa. Niissä on kiehtonut samanlainen arjen kuvaus kuin Anne Tylerilla. Tarkkoja, aistivoimaisia yksityiskohtia. Nyt kiehtoo myös ajankuvaus. Kuinka paljon on arki muuttunut. Ijäs tarkastelee perheitä ja niiden monimutkaisia suhteita . Hän on myös kovin yhteiskunnallinen,vaikka hänen henkilönsä eivät välttämättä katso maailmaa puoluepoliittisesti. Perheen sisäinen vallankäyttö, yksinäisyys , oma näkemys itsestä peilattuna muiden näkemykseen sekä ihmisten keskinäinen hierarkia ovat toistuvia teemoja.
Hyllystäni löytyy ilman suojapaperia tosin, "Maisa ja upseeri". Se kertoo ujosta, keski-ikää lähestyvästä Maisasta,joka on huomaamaton,sisäsiisti. Hän rakastuu Jukkaan,joka on täysin hajalla omien toiveidensa ja hajonneen perheensä keskellä voimakkaan hierarkisessa ympäristössä.
Hyllystäni löytyy myös "Rakas sisar". Se on vaikuttava kuvaus perheen vallasta, yksinäisyydestä ja yrityksestä murtaa tämä yksinäisyys kibbutsia myöten.
Tuulikki Ijäkseltä olen lukenut myös "Katsokaa tuomaria" ja "Papukaijan laulukirjan". Hän on ilmeisesti kirjoittanut nämä kirjat tiiviissä tahdissa 60-luvun lopulla ja ennen 70-luvun loppua. Netin kautta en löytänyt hänest mitään tietoa. Harmi. Hän on jäänyt unohduksiin,vaikka itse vertaan häntä kirjoittajana Anu Kaipaiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti